Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Στήβεν Χώκινγκ: «Να μας τρομάζει ο καπιταλισμός, όχι οι μηχανές».

Στην Ελλάδα βέβαια δεν "ψήθηκε" με αυτές τις δηλώσεις το ...Protagon !#&!*%!!



Σύμφωνα με τον πασίγνωστο φυσικό Στίβεν Χώκινγκ, η αύξηση των αυτοματοποιημένων μηχανών μπορεί να σημαίνει το τέλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο των θέσεων εργασίας. Αλλά δεν αναφέρεται σε μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη που θα καταλάβουν τον κόσμο, αναφέρεται στο παρόν καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγάλα αφεντικά.

Στο Reddit, ο Χώκινγκ είπε ότι οικονομικό κενό μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα αυξάνεται όσο θέσεις εργασίας αυτοματοποιούνται από τις μηχανές, και οι ιδιοκτήτες αυτών των μηχανών τις κρατούν μόνο για τους εαυτούς τους για να τους παράγουν περισσότερο πλούτο.
Κάποιος χρήστης ρώτησε το εξής:


Σκεφτήκατε ποτέ την πιθανότητα της τεχνολογικής ανεργίας, τη στιγμή που αναπτύσσουμε αυτοματοποιημένες διαδικασίες που εν τέλει θα προκαλέσουν μεγάλη ανεργία αφού οι μηχανές διεκπεραιώνουν εργασίες πιο γρήγορα ή/και φθηνότερα σε σχέση με την ανθρώπινη εργασία;

Συγκεκριμένα, προβλέπετε έναν κόσμο που οι άνθρωποι θα δουλεύουν λιγότερο επειδή μεγάλο κομμάτι της εργασίας είναι αυτοματοποιημένο; Πιστεύετε πως οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν άλλες δουλειές ή θα εφευρίσκουν δουλείες για να γίνουν;

Ο Στίβεν Χώκινγκ απάντησε:

Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτάται από το πως θα διανέμονται αυτά. Καθένας μπορεί να απολαύσει μια ζωή πολυτέλειας εάν ο παραγόμενος πλούτος των μηχανών μοιράζεται, ή οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν μέσα στη φτώχεια αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν με επιτυχία κατά τις αναδιανομής του πλούτου. Ως τώρα η τάση τείνει προς τη δεύτερη περίπτωση, με την τεχνολογία να αυξάνει ακόμη περισσότερο την αυξημένη ανισότητα.

Πηγή: U.S. Uncut / Μετάφραση: kollectnews.org

Δεν «ψήθηκε» όμως το …Protagon

Εδώ στο Ελλάδα πάντως από ότι φαίνεται το Protagon.gr και ο συντάκτης του Χρήστος Τριανταφύλλου δεν …ψήθηκαν ιδιαίτερα με τις παρεμβάσεις Χώκινγκ και ένιωσαν την ανάγκη να δημοσιεύσουν ένα άρθρο, που ούτε λίγο ούτε πολύ υπογραμμίζει την επιστημονική αναξιοπιστία του Χώκινγκ ο οποίος κατηγορείται σύμφωνα με τον αρθρογράφο  για υιοθέτηση του προφίλ ενός σταρ της δημοσιότητας, ο οποίος «πουλάει», γι “ αυτό και τα media σπεύδουν να αναπαράγουν τις δηλώσεις του.
Για να είμαστε δίκαιοι πάντως συγκεκριμένη αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του διακεκριμένου επιστήμονα «για πολλοστή φορά», όπως επισημαίνει το άρθρο, ότι δεν «πιστεύει στον θεό». Η παρέμβαση όμως του κ. Τριανταφύλλου συνέπεσε … «συμπτωματικά» και με τα όσα αναφέρονται παραπάνω από τον Χώκινγκ σχετικά για τον καπιταλισμό που βέβαια κάνουν τον γύρο του κόσμου σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από τις απόψεις του ίδιου για τον θεό.
Πέραν του γεγονότος ότι στο συγκεκριμένο άρθρο για να στοιχειοθετηθεί το επιχείρημα του μη αξιόπιστου επιστήμονα -πλην σταρ-, δεν χρησιμοποιείται κάποιο επιστημονικό στοιχείο, παρά μια γενικόλογη φρασεολογία και η επίκληση σε «Έλληνα επιστήμονα» (με update ο αρθρογράφος και μετά από μια σειρά επικρίσεων που διατυπώθηκαν ονομάζει τον φυσικό Δημήτρη Χριστοδούλου και «υπόσχεται» κι άλλους που έχουν εκφράσει την ίδια άποψη), απορίας άξιο είναι αν ο εν λόγω κύριος θα είχε να καταλογίσει αντίστοιχες κριτικές και σε άλλους επιστήμονες που πιθανόν έχουν εκφράσει απόψεις πέρα από τα στενά όρια του κλάδου τους , ειδικά στο βαθμό που διαφωνούν με τις δικές του και τον ενοχλούν.
Εδώ για παράδειγμα, θα μπορούσε να δοκιμάσει το επόμενο πόνημά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου